Σερβιρίστηκε με τον ίδιο τρόπο όπως και στην Ελλάδα αλλά οι Ισλανδοί δεν πιάστηκαν στον ύπνο. Δεν μπόρεσαν να δεχθούν με τίποτα την απάτη της στημένης τράπουλας όπου κάποιος έχει το δικαίωμα έκδοσης του χρήματος και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι χρεωμένοι σ’ αυτόν.
Έτσι οι Ισλανδοί πολίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν την διαφθορά κάποιων ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως είναι οι τράπεζες. Αρνήθηκαν επίσης στα διεθνή όργανα υπερεξουσίας και κυριαρχίας (ΔΝΤ, ΕΕ, κλπ) να κάνουν κουμάντο στην οικονομία τους και στη χώρα τους.
Η ανατροπή του προηγούμενου διεφθαρμένου σκηνικού προήλθε από ένα ενεργό κίνημα πολιτών το οποίο ουσιαστικά επέβαλε τους όρους του και τους κανόνες του παιχνιδιού με την δύναμη του δικαίου και των επιχειρημάτων του και τώρα ο λαός της Ισλανδίας βρίσκεται στην φάση την Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης όπου διαμορφώνει άμεσα το νέο Σύνταγμα της χώρας του. (Στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία το ίδιο πράγμα έχει γίνει επίσης τέσσερις φορές.)
Πρωτεργάτης του κινήματος υπήρξε ο Hordur Torfarson και είναι ο άνθρωπος που ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση της Ισλανδίας να παραιτηθεί και εν συνεχεία οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ να μην έχουν έρεισμα στη χώρα του και να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.
Ο Torfarson διδάσκει τώρα μετα-μοντέρνα δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη δηλώνοντας ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα ωφεληθεί από το να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισλανδίας: την προσαγωγή στην δικαιοσύνη των διεφθαρμένων τραπεζιτών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την τρέχουσα οικονομική κρίση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο νέος Ισλανδός πρόεδρος Olafur Ragnar Grimsson ο οποίος μίλησε στα πλαίσια της συνάντησης του Νταβός:
«Δεν ακολουθήσαμε τις παραδοσιακές (ορθόδοξες) πολιτικές. Πιστεύω ότι εκπλήσσει τον περισσότερο κόσμο το ότι πριν τέσσερα χρόνια κάναμε κάτι που φαινόταν λάθος, να αφήσουμε το οικονομικό σύστημα να καταρρεύσει. Εισαγάγαμε νομισματικούς ελέγχους, αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, παρείχαμε υποστήριξη στους φτωχούς, δεν εφαρμόσαμε μέτρα λιτότητας στον βαθμό που βλέπετε εδώ στην Ευρώπη και το τελικό αποτέλεσμα μετά από τέσσερα χρόνια είναι ότι οι Ισλανδοί απολαμβάνουν πρόοδο και ανάκαμψη πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που υπέφεραν από την οικονομική κρίση.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου