Στις συνεχιζόμενες συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού η Γραμματεία του ΟΗΕ, ο Ντάουνερ και οι Άγγλοι επιδιώκουν λύση που να μην παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας αλλά να υποχρεώσει τη δική μας πλευρά να προβεί και σε άλλες υποχωρήσεις τις οποίες τις ονομάζουν συγκλίσεις. Σύμφωνα με τα τούρκικα ΜΜΕ οι κόκκινες, γραμμές της Τουρκίας είναι:
1) Ίδρυση ενός συνεταιρικού Διζωνικού Δικοινοτικού Ομόσπονδου Κράτους αποτελούμενου από δύο ιδρυτικά κράτη με πολιτική ισότητα των δύο λαών.
2) Το κάθε ιδρυτικό να έχει ξεχωριστά τη δική του κυριαρχία, τα δικά του σύνορα, τη δική του νομοθεσία που θα διέπει την κυριαρχία δίχως να είναι υπόλογο και να εξαρτάται από την κεντρική κυβέρνηση του Ομόσπονδου Κράτους.
3) Η Τουρκία να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη όλης της Κύπρου με επεμβατικά δικαιώματα όπως προνοεί η συμφωνία εγκαθίδρυσης του 1960.
4) Η λύση να είναι μέσα στις παραμέτρους του ΟΗΕ όπως περιλαμβάνεται στο σχέδιο λύσης του ΟΗΕ.
5) Η νομοθεσία που θα διέπει το κάθε ιδρυτικό κράτος να υπερέχει της νομοθεσίας της Κεντρικής Κυβέρνησης και οι εξουσίες της να καθοριστούν πριν από την υπογραφή της λύσης.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι και ο Ταλάτ, όταν ήταν συνομιλητής, σχετικά με τη νομοθεσία που θα διέπει τα δύο ιδρυτικά κράτη στο θέμα της κυριαρχίας, εσωτερικής διακυβέρνησης και ασφάλειας, δήλωσε τα δύο ιδρυτικά κράτη να έχουν τη δική τους ξεχωριστή Δημοκρατία με πολιτική ισότητα σε μια ομοσπονδία και το κάθε κράτος να μην είναι υπεράνω του άλλου. Το κάθε κράτος να έχει τη δική του κυριαρχία και τη δική του νομοθεσία που αφορά τη δική του εσωτερική διακυβέρνηση και ασφάλεια έτσι ώστε το κάθε κράτος να αυτοδιοικείται από μόνο του.
Ξανά Ανάν
Αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι μια αδύνατη κεντρική κυβέρνηση που ο Πρόεδρός της είτε με σταθμισμένη ψήφο είτε με αστάθμητη θα είναι ένας πρόεδρος μαριονέτα μιας αδύνατης κεντρικής κυβέρνησης που δεν θα έχει καμιά εξουσία στα δύο ιδρυτικά κράτη.
Στα υπόλοιπα κεφάλαια οι Τούρκοι παραπέμπουν την επίλυσή τους στο απερριφθέν σχέδιο Ανάν. Αυτή είναι η περιβόητη λύση ΔΔΟ που οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι θα φέρει την επανένωση και για δέκα χρόνια την έχουν κάνει σημαία τους και κρατούν το λαό σε συσκότιση.
Η διζωνική
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εκδοχές λύσης ΔΔΟ, οι οποίες είναι:
α) Λύση ΔΔΟ όπως τη θέλουν οι Τούρκοι, οι Άγγλοι, ο Μπαν Κι Μουν και ο Ντάουνερ, που με την οποία, ουσιαστικά, η Κύπρος δεν διαμελίζεται αλλά τριμελίζεται, με την Αγγλία να είναι το τρίτο μέλος.
β) Λύση ΔΔΟ όπως περιλαμβανόταν στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν υποστηρίζεται από ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ με μερικές τροποποιήσεις, για να είναι δυνατή η έγκρισή του από τους Ε/κ σε επικείμενο δημοψήφισμα.
γ) Λύση ΔΔΟ με προσθήκη της φράσεως «δίχως να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε των Ε/κ ούτε των Τ/κ». Αυτή η μορφή λύσης απορρίπτεται απ’ όλους τους υποστηρικτές λύσης ΔΔΟ, δηλαδή Γραμματεία του ΟΗΕ, Τούρκους, Άγγλους, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, διότι η προσθήκη αυτής της φράσεως ανατρέπει τη δομή και φιλοσοφία όλης της λύσης ΔΔΟ. Αυτή η μορφή λύσης υποστηρίζεται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους.
Εμείς ακόμα θα κάνουμε κωδικοποίηση…
Εδώ και δέκα χρόνια που ήλθε στο προσκήνιο το σχέδιο Ανάν για λύση ΔΔΟ οι Τούρκοι χάραξαν κόκκινες γραμμές που δεν είναι διατεθειμένοι να της παραβιάσουν. Η δική μας πλευρά δεν κατάφερε να χαράξει τις δικές της κόκκινες γραμμές και δίνει το δικαίωμα στους ΟΗΕ, Τούρκους και Άγγλους να πιέζουν τη δική μας πλευρά να κάνει και άλλες υποχωρήσεις, τις οποίες ονομάζουν συγκλίσεις, για να φθάσουμε στις αμετακίνητες κόκκινες γραμμές της Τουρκίας. Αυτό που κάνει η δική μας πλευρά είναι να παραπλανεί τον Ελληνισμό της Κύπρου ότι τάχατες η λύση της ΔΔΟ είναι η μόνη λύση. Και μάλιστα επιδιώκει να ξεγελάσει τον λαό ότι η λύση αυτή θα φέρει την επανένωση.
Ενώ οι Τούρκοι αναλυτές κατάφεραν να κωδικοποιήσουν τις μορφές λύσης ΔΔΟ που κυκλοφορούν, η δική μας πλευρά ύστερα από δέκα χρόνια θα επιδιώξει να προβεί στην πιο πάνω κωδικοποίηση με ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Τ/χης Ε.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου